tirsdag 20. april 2010

Koldnål

Jeg har laget et trykk av en gammel traktor
som jeg tok bilde av for noen år siden. Jeg liker den gamle og litt harri´e stilen som traktoren har, og denne ville jeg frem i et trykk.
Jeg har en veldig midtstilt komposisjon som har fire interessepunkter. Jeg har en horisontal linje øverst i bildet, og denne går noen lunde i det gyldne snittet.

Et dyptrykk er en trykketeknikk der svarten ligger nede i platen, eller det du trykker med. Det du skaper nedover er det som gir trykk på papiret. Koldnål, er en av flere slike dyptrykk teknikker. Linotrykk blir motsatt, siden svarten ligger da på det som står igjen etter at du har gravd ned i linoplaten.

Koldnålstrykk er et dyptrykk, der en risser ned i en stålplate med en koldnål. Etter at platen og motivet er risset opp, og de sjatteringer som du ønsker er kommet frem, legger du platen oppå en varmeplate. Når plata er varm tilføres svarte, og den legges på ny oppå varmeplaten.
Du begynner å ta bort svarten mens platen er varm, først med et grovt papir, deretter finere papir som avispapir. Når dette er gjort tas siste finpuss med håndbaken. Vær obs på at du ikke fjerner for mye sverte, for da blir trykket alt for lyst. Det er også viktig at platen er varm hele tiden mens du fjerner svarten, dette gjør jobben mye enklere.
Det er også viktig å bruke et bomuls papir, papiret skal vetes og så tørkes litt før det trykkes på.
Papir, platen, trykkpapir, papir, tykt tøy, legges i denne rekkefølgen oppå hverandre i pressen og du valser over. Så får du et fint koldnåls dyptrykk der trykken går "inn i arket"
Grete Marstein er en kunstner som arbeider med koldnål trykk.

Jeg synes at det var helt ok å arbeide med koldnål teknikken. Dette var spennende å lære, og gøyalt å se hvordan teknikken virker i praksis. Det var også spennende å finne ut hvor mye arbeid som ligger bak et ferdig bilde. Vi arbeidet i tilnærmet A5, tenk på de som arbeider mye større, hvor mye arbeid de har lagt i det.

Romskapende virke middler, er virke middler som gjør at vi føler at bildet ikke er flatt. Vi føler at det er 3D og at en kan gå innover i bildet, eller at bildet kommer mot en. Jeg har brukt skygger og et gjerde for å skape enda mer rom, enn at traktoren er i perspektiv. Størrelsesforhold er veldig viktig som et romskapende middel, og at det som er i forgrunnen er større enn i bakgrunnen er veldig viktig. Dette har jeg også fokusert på, så dekkene på traktoren er større i forgrunnen enn bakgrunnen.
Andre romskapende virkemiddler, er at det kan plasseres gjennstander fremme og at dette får en "bakgrunn". PÅ ny igjenn kan en bruke klare og sterke farger i forgrunnen, i stor grad varme farger, og kalde, duse farger i bakgrunnen.
Romskapende virkemiddler gjør at bildet får en slags romfølelse.

Jeg har lært hvordan jeg skal utnytte romskapende virkemiddel og hvordan jeg skal lage og montere et koldnål trykk. Jeg har også funnet ut hvor vanskelig det er å til denne teknikken på en fin måte.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar